In gesprek met Benny Urban

Als je bekend bent met de Europese snowboardscene, dan is Benny Urban een man die weinig introductie nodig heeft.

April 22, 2024
  • Snow

De zacht sprekende Duitser die uit het niet zo besneeuwde noorden komt en nu in Innsbruck woont, heeft naam gemaakt op rails, trappen en richels. Met een eigen Vans-collectie op zijn naam en nog een in het verschiet voor dit najaar met een bijbehorende film, vonden we het hoog tijd om Benny eens aan het woord te laten. We wachten dus niet langer: hier is Herr Urban!

Benny, wat heb je de afgelopen tijd allemaal gedaan?

Ik heb zojuist mijn lopende filmprojecten met Vans afgerond en ik heb ook nog een evenement georganiseerd in Moon Park, wat erg gaaf is! Ik kan denk ik wel zeggen dat het een succes is voor de eerste keer dat we zoiets proberen op te zetten. Volop doe-het-zelfvibes. Ik ben ook bijna klaar met een item voor Wasted Talent waar ik samen met een aantal geweldige mensen aan werk.

Kun je ons vertellen wat Moon Park precies is?

Nou, Moon Park is voortgekomen uit een frustratie over de skigebieden rond de Alpen, omdat ze niet echt bieden waar snowboarders echt naar op zoek zijn. Daarom besloten we een doe-het-zelfsnowboardpark te creëren. Het is sinds de afgelopen vijf jaar een onafgebroken project met een hechte groep vrienden, en het park verandert en evolueert voortdurend. Dit jaar was de eerste keer dat we echt ons best hebben gedaan om aan het einde van het seizoen een evenement te organiseren dat supercool was!

Kun je ons meer vertellen over je aankomende Vans-film?

Mijn Vans-film, als ik het mijn Vans-film mag noemen, is een project dat ik de afgelopen twee jaar met Vans heb mogen samenstellen en regisseren, waarbij het afgelopen seizoen het tweede seizoen was. We hebben ervoor gefilmd en we hebben plezier gehad met het achternajagen van de sneeuw over de hele wereld. Het is prachtig om te zien hoe alles samenkomt en ik kijk ernaar uit om het in de zomer met een paar zeer getalenteerde mensen te monteren. Ik kijk er dus echt naar uit om dat binnenkort uit te brengen, dus watch this space!

Vans

Kun je ons iets vertellen over je eigen Vans-collecties?

Ten eerste voel ik me vereerd en ben ik superopgewonden dat ik de kans heb gekregen om samen met Vans iets te creëren. Het is zeker een kinderdroom van me geweest om zoiets te doen. Het is fantastisch om met de zeer getalenteerde en visionaire mensen op de ontwerpafdeling samen te werken. Het is ons gelukt om iets nieuws te creëren, iets wat hopelijk vernieuwend is, een beetje anders dan anders. En we zitten precies tussen twee collecties: de eerste collectie is uit en de tweede komt er deze herfst aan!

Wie inspireert je in het snowboarden?

Man, er zijn zoveel goede mensen. Het voelt als één grote bron van inspiratie en ik probeer iets van zoveel mogelijk personages en hun snowboardtechnieken mee te nemen op mijn reis!

Wat me echt enthousiast maakt, is om de opkomers te zien, groms die me aan mezelf doen denken toen ik jong was en die net hun eerste stappen in de wereld zetten, zichzelf laten zien en elke dag vooruitgang boeken. Het belangrijkste is dat ze er zoveel plezier aan beleven, met de grootste glimlach op hun gezicht omdat ze gewoon doodgraag snowboarden. Als het gaat om andere riders, kan ik helemaal hyped worden van mensen als Arthur Longo en iedereen die een ander soort snowboarden vertegenwoordigt, maar ook van 'big mountain'-snowboarden, iets wat ik eigenlijk niet zo goed kan!

En heb je ook inspiratie van buiten het snowboarden?

Skateboarden. Skateboarden zit zeker nog vast in mijn hoofd. Ik krijg het er maar niet uit, ik probeer het niet eens. Het is mijn eerste liefde! Dus ja, ik volg skateboarden zeker nog. Anders dan dat, waar moet ik beginnen? Mijn familie, mijn dochter, muziek, vrienden. Alles om me heen. Het is allemaal één grote bron van inspiratie.

Vans

En wat is de volgende stap?

Chillen nu, het is een behoorlijk intens seizoen geweest met een hoop dingen om tegelijkertijd in balans te houden, wat ik heel graag doe, maar ik moet even rustig aan doen. Ik hoop het seizoen sterk af te sluiten en als alles is afgerond, ga ik naar de kust om wat te surfen met de familie en dan begin ik in de zomer aan de montage van de film waarover we het hebben gehad!

En de laatste vraag… is Urban je echte achternaam?!

Zeker! Het is mijn echte achternaam, het is geen artiestennaam of zo, dat zou behoorlijk flauw zijn!

NIEUWS IN DEZE CATEGORIE