Maak kennis met Hanna Hrund Thor

Hanna Hrund Thor, beter bekend als Hundi bij vrienden en bekenden en eigenlijk iedereen in de scene, is een IJslandse snowboardster die naam heeft gemaakt dankzij haar onverschrokken talent, haar charisma en vooral haar aanstekelijke enthousiasme voor het leven.

April 1, 2024
  • Women of Vans
  • Snow
  • Athletes

Hanna Hrund Thor, bekend als Hundi bij vrienden en bekenden en eigenlijk iedereen in de scene, is een IJslandse snowboardster die naam heeft gemaakt dankzij haar onverschrokken talent, haar charisma en vooral haar aanstekelijke enthousiasme voor het leven. Als ze niet de rails aan het hitten is, vind je haar wel met een sneeuwschep in de hand waarmee ze samen met de rest van de crew het snowboardresort van haar woonplaats Laax onderhoudt. Stilzitten is er niet bij. Afgelopen winter filmde ze haar eerste volledige videogedeelte voor 'We are Losers 2' en veroverde ze ook de eerste plaats bij de DIYX STRT JAM in Innsbruck van 2022 en de Vans Hi-Standard Laax. Niet gek dus dat ze vanwege die indrukwekkende prestaties is genomineerd als Nieuwkomer van het jaar door zowel Torment als Slush Magazine. Hoog tijd om voor onze lopende serie over de vrouwen van Vans eens de telefoon te pakken en haar te bellen.

Wat heb je de afgelopen tijd allemaal gedaan?

Het is op zijn zachtst gezegd een kleurrijk seizoen geweest, met veel ups en downs. Ik werk voor Snowpark Laax, ben vaak op reis geweest en heb een aantal epische events bezocht. Helaas heb ik dit seizoen een paar keer mijn ribben gebroken, dus ik heb wat tijd nodig gehad om weer op te laden en te werken aan mijn fysieke en mentale gezondheid. Dit heeft er wel toe geleid dat mijn collega Ann-Sofie Sandström (Sohvi) en ik, met hulp van de crew van Snowpark Laax, een evenement hebben opgezet hier in Laax dat heeft plaatsgevonden op 23 en 24 maart.

Wat betekent het voor jou om vandaag de dag een vrouwelijke snowboarder te zijn binnen jouw community?

Helemaal te gek. Toen ik begon met snowboarden kende ik maar een paar meiden die aan snowboarden deden. Als ik nu zie dat er zoveel geweldige vrouwen snowboarden en zoveel nieuwe riders die keihard rippen, dan gaat mijn hart echt sneller kloppen. Het niveau van snowboarden is echt waanzinnig en ik ben er zo trots op dat ik daar deel van uitmaak.

Vans

Welke ontwikkeling zie je binnen jouw lokale vrouwelijke community?

Het gaat razendsnel! Er zijn nu zoveel vrouwen en meiden die actief worden en niet bang zijn om de ruimte te nemen die ze verdienen. Toch is er zeker ruimte voor verbetering. Het is belangrijk dat iedereen meedoet en dat we kansen creëren op basis van verdienste, gebaseerd op wie we zijn en ons talent, en niet alleen omdat we vrouw zijn. Vrouwen zijn geweldig en we moeten niet alleen meedoen omdat merken vrouwen in het team nodig hebben. Maar ik ben superblij dat merken hun best doen om aandacht te besteden aan vrouwen, want daarvoor is het nu echt de hoogste tijd.

Is het belangrijk voor je om een rolmodel te zijn binnen je community?

Nou, dat was niet echt mijn bedoeling. Om eerlijk te zijn had ik nooit kunnen denken dat ik zou zijn waar ik nu ben in mijn leven, dus ik heb er nooit zo over nagedacht. Maar als ik dat nu ben, dan voel ik me vereerd! Het is allemaal zo snel gegaan en ik wil graag een rolmodel zijn door te laten zien dat je genoeg bent zoals je bent. Ik maak fouten en ik ben verre van perfect. Het is onmogelijk om perfectie na te streven.

Wie zijn jouw rolmodellen?

Er zijn talloze mensen die me inspireren en ik zou ze eindeloos kunnen opnoemen, gewoon omdat er zoveel waanzinnig getalenteerde en geweldige mensen rondlopen. Wel is er één die echt opvalt, want toen ik begon met snowboarden in IJsland waren er niet veel meiden die dat deden. Ze was supercool: altijd de straat hitten, meedoen aan rail jams in Zweden. Gewoon de stoerste chick ooit. Ik heb het natuurlijk over Ylfa Rúnarsdóttir.

En welke ontwikkeling zie je binnen de vrouwelijke community in de rest van de wereld?

Het gaat eigenlijk heel snel, vooral omdat er nu inspanningen worden gedaan voor gelijke beloning bij wedstrijden en vrouwen steeds meer kansen krijgen om zich te laten zien. We moeten ons best doen om mensen te erkennen. Het is niet omdat ze bijvoorbeeld niet in Amerika wonen dat ze niet dezelfde kansen verdienen. Het is zeker moeilijker om buiten Amerika opgemerkt te worden, vooral voor vrouwen die niet de financiële middelen hebben om daarnaartoe te gaan. Daarom vind ik dat we extra moeite kunnen doen om kansen voor ze te creëren. We zagen het bij The Uninvited: er is zoveel talent en zoveel liefde hier in Europa en ik durf te wedden dat dit op andere plaatsen ook zo is. Het gaat zeker de goede kant op.

Vans

Welk advies zou je geven aan meiden die beginnen met snowboarden?

Doe je eigen ding! Trek je niets aan van wat anderen denken. Iedereen maakt fouten en ik heb het grootste respect voor je als je het gewoon probeert. Zelfs als je thuiskomt na een dag waarop echt alles tegenzat. Je hebt het toch geprobeerd en dat verdient respect. Laat ook zien dat je er bent, wees niet verlegen. Neem je ruimte in en wees gewoon jezelf, de juiste mensen zullen dat opmerken en waarderen. Gewoon jezelf zijn en eerlijk zijn over wie je bent, dat is echt de meest authentieke en vetste shit die ik kan bedenken.

Heb je nog een laatste boodschap?

Blijf rippen en blijf knallen, wees een inspiratie voor anderen en hou ermee op om vrouwen met mannen te vergelijken. We doen geen wedstrijdje wie er beter is. We proberen gewoon allemaal ons best te doen. Veel liefs.

NIEUWS IN DEZE CATEGORIE