Waarom dragen skaters baggy kleding?

Skatekleding heeft zich net zo ontwikkeld als de sport zelf en er is inmiddels een unieke, herkenbare stijl ontstaan. Losvallende T-shirts met logo, baggy jeans en lage skateschoenen zijn de ultieme kenmerken van de skateboardstijl. Deze stijl is in de jaren '70 ontstaan in Californië, maar werd al snel populair over de hele wereld.

In dit artikel lees je alles over de kleding die past bij de skatelook, en we vertellen over het gebruik en de functionaliteit ervan. Daarnaast geven we tips uit de iconische Vans-collectie.

Wat dragen skaters?

Skaters dragen kleding die bestand is tegen intensief gebruik en slijtage. Baggy shirts en hoodies zitten comfortabel en beperken je niet in je bewegingsvrijheid. Slijtvaste broeken gaan daarnaast lang mee en bieden bescherming tegen verwondingen. En skateschoenen kenmerken zich door een stevig bovenwerk en een zool met grip.

T-shirts en hoodies voor skaters worden meestal gemaakt van dikke stoffen, zodat ze bestand zijn tegen impact en wrijving van de grond (wat nog weleens wil gebeuren tijdens het skateboarden). Op de oversized kleding staan vaak grafische prints. Deze baggy stijl biedt meer bewegingsvrijheid dan kleding met een strakkere pasvorm, en is daarom kenmerkend geworden voor de skaterlook.

Skateboardbroeken en -shorts hebben meestal rechte pijpen in plaats van een skinny fit, omdat skateboarders veel door hun knieën gaan op het board. Cargo broeken en corduroy zijn geliefd, net als denim, vanwege de bestendigheid. Verder worden de broeken vaak afgeknipt of opgerold bij de enkels.

Skateboardschoenen worden speciaal ontworpen met extra grip en bestendigheid. Grip is essentieel om het skateboard onder controle te houden. Een brede zool zorgt voor een groot oppervlak en is daarom ideaal. De gekozen materialen moeten slijtvast zijn.

Zonder petten en beanie mutsen is de skaterlook natuurlijk niet compleet. In de collectie petten en mutsen van Vans vind je modellen in allerlei kleuren, met het klassieke Vans-logo of de kenmerkende 'Off The Wall'-patch. Beanie mutsen zijn er ook in allerlei soorten en maten, van de MTE Cuff Beanie tot de unieke Off The Wall Pom Beanie.

Waarom dragen skaters baggy kleding?

Skaters dragen baggy kleding omdat deze comfortabel zit en bewegingsvrijheid en bescherming biedt. Tijdens het skateboarden ben je volop in beweging en wijde kleding geeft je daarbij veel meer vrijheid dan kleding met een strakkere pasvorm. Skateboarders vallen ook nog weleens, dus is het fijn als kleding je beschermt wanneer je onderuit gaat. Baggy kleding was al populair bij de eerste skateboarders en inmiddels is deze stijl overgenomen door de hele skateboardwereld.

In de begintijd van het skateboarden werd voornamelijk gekozen voor praktische en comfortabele kleding. Kledingstukken met een oversized pasvorm kregen de voorkeur vanwege de bewegingsvrijheid die ze boden. En stevige, slijtvaste stoffen waren ideaal om het lichaam te beschermen tegen schaafwonden.

Skatemerken werden al snel steeds populairder. Grafische T-shirts en hoodies waren makkelijk te bedrukken en te verkopen, waardoor dit uitgroeide tot de ideale look voor skaters. Gescheurde jeans werden een trend, en die scheuren kwamen lang niet altijd meer door valpartijen.

Naarmate de skate-subcultuur groeide, beïnvloedde deze stijl ook steeds vaker de bredere modewereld. Tegenwoordig is de baggy skaterstijl ook ver buiten de skateboardcultuur populair. Skateboardmerken zoals Vans zijn daardoor steeds bekender geworden bij een groot publiek. In de afgelopen vijftig jaar is de onderscheidende Vans-stijl over de hele wereld uitgegroeid tot een iconische look.

Waarom rollen skaters hun broeken op?

Skaters slaan hun broekspijpen vaak om zodat deze niet in de weg zitten tijdens het skateboarden. Door de pijpen aan de onderkant iets op te rollen of om te vouwen, wordt de broek wat korter. Dit kan op verschillende manieren: sommige skaters rollen de zoom omhoog, terwijl andere juist grote vouwen gebruiken. Soms knippen ze zelfs gewoon een stukje van de skatebroek af.

Hoewel baggy broeken prettig zijn voor de bewegingsvrijheid, kunnen de lange pijpen wel voor problemen zorgen als ze tussen je schoen en het board komen. Door je broekspijpen op te rollen of om te vouwen, voorkom je dit.

Je kunt ook kiezen voor een kortere broek of een stuk van de pijpen afknippen. Hoe je de omslag draagt, is helemaal aan jou en afhankelijk van je persoonlijke stijl. Door je broekspijpen om te slaan of af te knippen, worden je enkels wel kwetsbaarder voor schaafwonden en krassen. Dat is de reden dat niet alle skateboarders dit doen. Sommige skaters laten hun broek simpelweg op de bovenkant van hun schoen vallen.

De Vans Authentic Chinobroek is al jaren favoriet bij skaters. Deze broek is gemaakt van een duurzame, zware twillmix en heeft een losse pasvorm, voor een eenvoudige en casual vibe. Aan de binnenkant van de pijp zit een Vans-vlaglabel dat zichtbaar wordt als je hem omslaat.

Als je liever geen baggy pasvorm hebt, zijn er ook genoeg mogelijkheden. De Authentic Slim Chinobroek heeft een slim fit op het bovenbeen en iets toelopende pijpen voor een soepele en simpele look. Het katoen zorgt voor extra flexibiliteit, dus je hoeft je geen zorgen te maken over je bewegingsvrijheid.

In de Vans-broekengids vind je al onze modellen en stijlen, zodat jij de ideale broek met de juiste pasvorm kunt kiezen.

Skateschoenen

Skateschoenen moeten slijtvast zijn en maximale grip bieden, zonder je 'board feel' te verliezen. Al zolang er geskateboard wordt, zijn Vans-schoenen populair dankzij hun rubberen zool, stevige constructie en herkenbare model.

De Vans Era werd na de introductie in 1976 al snel dé keuze voor skaters. Dit had de schoen te danken aan het stevige bovenwerk, de gewatteerde kraag en de kenmerkende rubberen wafelzool. Vans ontwerpt al ruim vijftig jaar designs en producten voor skaters.

Zwaar suède en verstevigd canvas worden gebruikt voor het bovenwerk dat bestand is tegen intensief gebruik en slijtage. De gewatteerde, hoge kraag van de Vans Sk8-Hi Schoen beschermt de blote enkels. De Vans Authentic Schoenen combineren een moderne constructie met de tijdloze Vans-stijl voor comfort en prestaties tijdens lange dagen of relaxte avonden.

Accessoires

Skatekleding is niet compleet zonder accessoires. Sokken met de klassieke dambordstijl van Vans staan geweldig onder een broek met omgeslagen pijpen. Een riem mag niet ontbreken om je baggy broek omhoog te houden en een rugzak draag je natuurlijk met de banden op maximale lengte, geheel in skaterstijl.

Skatekleding

Sinds 1966 is Vans met trots hét merk voor schoenen en kleding voor skaters en vele anderen. Van de beroemde Vans-streep op de Old Skool-schoenen en het klassieke dambordpatroon op de Slip-ons tot het onmiskenbare logo en de authentieke chino's: voor al je skatekleding kun je bij ons terecht.