Hoe rek je canvas schoenen op?

Er zijn een aantal redenen waarom je je canvas schoenen misschien wilt oprekken; van gewoon inlopen tot het stretchen van een paar dat te strak zit. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je past je schoenen in de winkel en ze zitten perfect, maar als je ze voor het eerst draagt, knellen ze en heb je zere voeten.

In deze gids laten we enkele van de eenvoudigste manieren zien om je nieuwe canvas schoenen de perfecte pasvorm te geven, of het nu gaat om een paar van onze kenmerkende Old Skools of onze iconische Slip-Ons.

Top tips voor het oprekken van je canvas schoenen

De eerste en misschien wel de handigste methode om een paar canvas schoenen soepel te maken is een paar dikke sokken uit de kast te halen. Je kunt deze in je canvas schoenen dragen om het materiaal langzaam uit te rekken zonder je voeten pijn te doen.

 1. Zoek een paar wintersokken en draag ze in je nieuwe canvas schoenen
 2. Strik je veters zoals je normaal zou doen en zorg ervoor dat de schoenen niet te strak zitten
 3. Draag je schoenen een paar uur in huis en herhaal het proces indien nodig

Deze methode is een goede manier om je canvas schoenen langzaam en geleidelijk uit te rekken, zodat je ze precies de juiste hoeveelheid losser maakt. Je wilt ze namelijk niet te veel oprekken en de schoenen te los maken.

Opvullen

Een andere manier om je canvas schoenen op te rekken is door ze te vullen, vooral als je nieuwe schoenen bijzonder strak zitten bij de tenen en je net daar dat beetje extra speelruimte nodig hebt.

 1. Rol wat krantenpapier of een paar sokken op
 2. Duw de krant of opgerolde sokken tot aan het uiteinde van je canvas schoenen en zorg ervoor dat ze strak genoeg worden aangedrukt om het materiaal uit te rekken
 3. Laat de schoenen 's nachts stretchen en verwijder ‘s morgens de vulling
 4. Als je schoenen hierna niet los genoeg zitten, herhaal je het proces tot ze perfect passen.

Een minder conventionele manier van je schoenen op te vullen is twee ziplock zakjes met water te vullen. Eens je ze goed hebt afgesloten, stop je ze in de tenen van je schoenen en legt ze in de vriezer. Als het water bevriest, zal het uitzetten en de stof van de schoen uitrekken. Maar wees voorzichtig, je wilt je nieuwe schoenen niet laten onderlopen!

Hitte

Net als het bevriezen van je schoenen, kan warmte ook helpen om canvas schoenen op te rekken. Een gemakkelijke methode is om je schoenen met een paar dikke sokken aan te trekken en de stof op te warmen met een haardroger.

 1. Haal een paar dikke sokken uit de kast en trek ze in je canvas schoenen aan
 2. Gebruik een haardroger om de plaatsen te verwarmen waar je schoenen te strak aanvoelen
 3. Terwijl je elk van deze plekken verwarmt, buig je je voeten en wiebel je met je tenen om het materiaal van de schoen zo veel mogelijk te bewegen
 4. Houd je dikke sokken en schoenen aan tot ze afgekoeld zijn - zo blijven de schoenen langer uitgerekt
 

Gereedschap voor het oprekken van schoenen

Als je al deze methodes thuis hebt geprobeerd, maar je canvas schoenen nog steeds een beetje aan de krappe kant zitten, dan zijn er hulpmiddelen die je kunt kopen om het materiaal losser te maken. Een bal-en-ring schoenspanner kan helpen om specifieke probleemgebieden wijder te maken en een tweezijdige schoenspanner kan de hele schoen in één keer oprekken.

Bal-en-ring schoenspanner

 1. Zoek het deel van de schoen dat het meest moet worden uitgerekt
 2. Plaats de bolle zijde van het instrument in de schoen, en de ring aan de buitenkant
 3. Druk de hendels van de spanner samen totdat de bal van binnenuit het materiaal uitrekt
 4. Zet de hendels vast op hun plaats met de schroefbevestiging.
 5. Je zult onmiddellijk resultaten zien, maar je kunt de schoenspanner best een nacht in je schoenen laten zitten om deze verder op te rekken.

Tweezijdige schoenspanner

 1. Plaats de schoenspanner in jouw canvas schoen met het uiteinde van de schroef bij de hiel van de schoen
 2. Draai de schroef aan totdat de stof begint uit te rekken
 3. Laat de schoen 's nachts uitrekken. Indien nodig, kan je na 8 uur de schroef nog een slag draaien, totdat de schoen naar wens is uitgerekt.

Je kunt deze instrumenten online vinden, of je plaatselijke schoenmaker kan je misschien verder helpen. Gereedschap om schoenen te rekken kan geweldig zijn, maar zorg er altijd voor dat je je canvas schoenen geleidelijk uitrekt, zodat je ze niet beschadigt of te los maakt.

Als je eenmaal een methode hebt gevonden die voor jou werkt, zijn je nieuwe canvas schoenen klaar om de buitenwereld te trotseren! Als je bang bent om je nieuwe schoenen buiten vuil te maken, bekijk dan onze gids om ze proper en fris te houden.