Alles wat je moet weten over rubberen zolen

Vans heeft rubber in het DNA. Het rubberbedrijf van Paul en Jim Van Doren begon in 1966 schoenen te maken en direct aan het publiek te verkopen. Iedereen was lyrisch over het comfort en de stijl van deze casual schoenen en vooral skaters merkten op dat de gevulkaniseerde rubberen zolen met grip perfect waren om trucjes mee uit te voeren.

Vans begon al snel trainers te ontwerpen die aan de eisen van skaters voldeden, inclusief rubberen zolen. Maar wat zijn dit voor zolen en waarom zijn skaters er bij gebaat?

Wat zijn rubberen zolen?

Rubberen zolen zijn gemaakt van natuurlijke latex (rubber), een materiaal dat zowel duurzaam als plakkerig is. De latex stroomt in vloeibare vorm uit de rubberbomen en wordt vervolgens verwarmd om de eiwitten af ​​te breken. Het materiaal verandert daardoor in solide rubber. De rubberen zolen behouden de karamelbruine kleur die het rubber tijdens het veranderingsproces krijgt, en kunnen opnieuw worden opgewarmd om een ​​sterke, waterdichte verbinding te maken met het canvas van de schoen.

Belangrijk is dat rubberen zolen niet stijf of stug zijn, zoals sommige synthetische zoolmaterialen. De zolen vervormen onder druk en het rubber neemt de vorm aan van de kleine oppervlaktecontouren waar het tegen aan drukt, zoals een wegdek of een skateboard. Hierdoor verschuiven de voeten van de skaters niet op hun skateboard.

Wanneer de druk wordt verwijderd, krijgt de zool weer zijn oorspronkelijke vorm. Dit vermogen om voortdurend van vorm te veranderen, zorgt ervoor dat rubberen zolen jarenlang meegaan, in tegenstelling tot harde zolen die onder druk van andere oppervlakken zullen slijten. De duurzaamheid en flexibiliteit van rubberen zolen garanderen een zeer lange levensduur.

Zijn rubberen zolen beter voor skateboarden?

Rubberen zolen zijn duurzaam en bieden veel grip, waardoor ze ideaal zijn voor skateboarders. Hoewel veel skaters bij rubberen zolen zweren, hangt je keuze van schoeisel af van de manier waarop jij je skateboard gebruikt. Met zeer stroeve zolen zijn kickflips bijvoorbeeld veel moeilijker.

Als het rubber de neus van de schoen bedekt, zoals bij de Skate Authentic schoen, dan zorgt dit voor de extra grip en duwkracht die je nodig hebt wanneer de skateboard tijdens de flip over je teen rolt. Als je tricks met een lage impact uitvoert, dan zijn rubberen zolen perfect en zullen ze lang meegaan.

Rubberen zolen zijn ook populair bij skaters, omdat ze dunner zijn, en dit heeft twee voordelen: een kortere inloopperiode en een betere feeling met de skateboard. Je voeten kunnen het skateboard en het rijoppervlak beter aanvoelen, en daarom zal een goed passende schoen aanvoelen als een verlengstuk van je voet. Hierdoor heb je veel meer controle over je skateboard en kun je ook de druk en richting beter beoordelen, wat van essentieel belang is voor perfecte ollies en manuals.

Als je liever trucs met een hoge impact uitvoert, dan zijn trainers met rubberen zolen minder geschikt, omdat finesse minder belangrijk is dan het absorberen van de schok op een hard rijoppervlak. Als dat meer jouw ding is, ga dan op zoek naar high-performance schoenen.

Zijn rubberen zolen beter voor de casual skater? Ja, waarschijnlijk wel. Deze zolen zijn ideaal voor alledaags skateboarden op straat of een bezoek aan het skatepark. Dankzij hun klassieke look zijn ze altijd stijlvol, of je nu kiest voor Old Skool trainers of voor SK8 high sides.

Als je gewoon op zoek bent naar een paar trainers met rubberen zolen voor alledag, bekijk dan onze Skate Collectie. De stijl is sinds ‘76 eigenlijk niet veranderd en de mix van canvas en rubberen zolen is een streetwear klassieker die altijd populair is.